10 Причини да изберете почивка на яхта

Кои са първите неща, които ви идват на ум, когато някой спомене ваканция в Гърция на яхта?  

Плаването с яхти е скъпо удоволствие?

Tрябват специални знания, умения и подготовка?

Морска болест?

 

За повечето хора почивката през лятото е свързана с отсядане в пренаселен хотел или скучна квартира. Някои тръгват с палатка или каравана в търсене на усамотеност и близост с природата, но стигат до трета линия на оживен къмпинг и плаж, на който се ходи по график, за да няма правостоящи.

Който от тези сценарии да изберете, трудно ще избягате от неизбежните пътувания с кола или велосипед за да откриете красиви гледки и недокоснати плажове, и изборът ви винаги е доста ограничен.

Всъщност малцина знаят, че организирането на почивка с яхта в топлите гръцки морета е по-лесно от всякога! Това е едно от възможно най добрите забавления за цялото семейство, а като разходи може да се сравни с едноседмична почивка в средна ръка хотел.

Трудно е да се повярва, особено ако никога не си стъпвал на модерна ветроходна лодка или катамаран, колко комфортно и релаксиращо може да бъде преживяването. Може да правите слънчеви бани, без никой да ви нарушава спокойствието и да ви стъпва по хавлията, да ловите риба или пък просто да се забавлявате със скокове в кристалните води.

Всъшност, какво повече дава ваканцията на ветроходна лодка?

Ето първите 10 причини да изберете лято на яхта:

 1. Гледката от хотелската ви стая никога няма да е толкова добра, колкото от борда на яхтата. Избирайки хотел, разглеждаш снимки и се надяваш да случиш на стая, в която не надничат съседите или не е денонощно озвучена от близката дискотека.

На яхтата това си е даденост, която и най-скъпият хотел не може да гарантира. Гледките избирате сами, а ако не ви се нравят шумните марини, винаги може да пуснете котва в някой от тихите заливи, каквито по гръцките острови се намират в изобилие.

 1. С  яхта никога не ви се налага да ходите до морето, защото просто сте там, а пък ако ви се иска плаж със сигурност няма да ви се налага да търсите място за паркиране, да се борите за чадър или да се чудите къде да си опънете кърпата. Без много усилия вашият шкипер ще насочи яхтата към най близкия девствен плаж, който ще е само за вас.

 1. На ветроходната яхта има много повече възможности да си прекарате времето приятно, а добрата компания и сериозният шкипер са предпоставка да не се отегчавате, винаги да се чувствате комфортно и в безопасност.

Имате всички възможности да се забавлявате: дали ще се наслаждавате на ледени коктейли, ще четете любима книга, ще взимате уроци по ветроходство или пък просто ще се наслаждавате на слънцето – на яхтата всичко това е възможно, стига да поискате.

 1. Може да посетите много повече дестинации. Представете си ветроходната яхта като къща на платна, с която за няколко дни може да обиколите три-четири острова, без да ви се налагате специално да пътувате.

Докато релаксирате, вашата лодка ви води на нови и нови места. В хотела, освен ако не си поставите за цел да пропътувате няколко десетки километра, обикновено сте ограничени до най-близкия пренаселен плаж и до местните забележителности.

 1. Храната на яхтата. Няма да ви предложим условия за гурме кухня, но има всички възможности да се приготви вкусно хапване, отговарящо на всякакви вкусове и диети. А възможността всеки ден да сте в ново пристанище, дава шанса да седнете в най-добрата таверна и тя да е различна. Напитките и коктейлите са по ваш вкус, винаги са ледени и на една ръка разстояние.

 1. Морската болест. Не е задължително да ви прилошава. Има хора на които дори  от возенето в кола им става лошо, но на лодка се чувстват много по-добре. Разбира се има и медикаменти, които помагат, ако се налага.
 2. Цената. Себестойността на просторна ветроходна яхта или катамаран, за 2-3 семейства (8 човека) е съвсем сравнима с хотелското настаняване в съответния сезон. Хората, които са опитали този тип туризъм споделят, че по отношение на разходите дори намират предимства, защото възможността някои от храненията да са на борда спестява част от сметките в заведенията.

Освен всичко това, разходите ви за наем на кола или екскурзовод отпадат, защото вашата лодка може да ви отведе където пожелаете, а шкипера ще има грижата да ви покаже и разкаже истории: да ви заведе до всяка пещера, в която се е къпала Афродита и всеки залив, в който пирати са крили съкровищата си.

 

 1. Хотелът е място, където си хвърляте вещите и тичате към плажа, а после уморени се връщате да спите. Историята с лодката е различна. Вие ставате част от екипажа, част от вашата яхта, и тя е средството за сбъдване на всички ваши мечти за желаната ваканция. Не губите нито секунда, а използвате денонощно услугата за която плащате, наслаждавайки й се почти без усилие.

 1. Има хора, които считат плаването за опасно и свързано с прекомерни рискове. Опитният шкипер, добре подбраната за нуждите ви яхта, внимателно планираният маршрут и подходящият сезон за плаване (какъвто е на практика целият период от май до края на октомври в Гърция) ще ви накарат да забравите за опасностите и притесненията си.

 

 

 1. Почивката на яхта не може да се оцени само с разходите, които ще направите или снимките, с които ще се похвалите в мрежата. Това е приключение, което оставя спомени и любов за цял живот.
 2. Опитахме се да направим едно сравнение с ваканция в хотел, е невъзможно е!

Емоцията и удоволствието от плаването са несравними!