Риболов на щука на езерото Йоца в Сърбия

В следващия разказ ще се опитам да ви опиша два поредни целенасочени риболова на щука на езерото Йоца в Сърбия.

След като бях чувал от мои познати за техни ходения на езерото Йоца за щука, ме глождеше да посетя и аз това легендарно място за целенасочен щукарски риболов. Екземпляри от 4-5 кг са често улавяни, а не са рядкост риби 9-10 и нагоре килограма. Дойде ноември месец, когато мои приятели ми казаха, че се сформира група за езерото. Без никакви колебания се включихме аз и моя приятел Асен. И така в уречената вечер пътувахме към Сърбия. В шеги, закачки, обсъждане на риболовни тактики и такъми преминахме 500км. И ето вече сме там.

_3Посреща ни непознато за мен езеро, откриващо перфектните щукарски места. Разделено на две големи открити площи, едната е разположена точно пред базата, от която вземаме лодките, и е свързана чрез канали с другата голяма площ, наречена „Преливац”.  Пред базата е широко и сравнително чисто. Дълбочината на цялото езеро е  от 60см в края с каналите до 170-180см. Преливац е широка част, осеяна с клони на дъното. Вероятно е било гора, която е изсечена и са  изнесени само трупите – перфектното убежище за щуки. Имах информация от колеги, че там са ловили едри екземпляри. Естеството на риболова предполагаше използване на примамки, които най-малко ще се оплитат в клоните, а точно там бяха рибите. Аз и Асен се бяхме подготвили с джъркове и спинербайти. Ловяхме с по-твърди спинингови пръчки, 20лб. влакна, поводи, издържащи до 11кг. Такъма трябваше така да бъде балансиран, че да позволява бързо и рязко изваждане на рибите. В противен случай се закачаха за клоните. Буквално целият риболов ставаше в клоните. Риби се изпускаха доста. Много динамичен, но за сметка на това на моменти изнервящ риболов. Тук е мястото да кажа, че режима на риболов в това езеро е само „ХВАНИ И ПУСНИ”. Рибите в него са абсолютно диви и ден с ден не си прилича. Има дни, в които да се ловят 10-15бр. А следващия ден да си капо. Основните цветове, на които ловяхме, бяха черно с червено, бяло, зелено и джъркове в розово. Добре кълвяха риби на тунинговани спинербайтове с помощна кука, на която закачахме голям силикон. Силикона може да се закачи и на самата кука под пискюла.

_2Първия ден заложихме на това, да отидем на Преливац и започнахме да ловим в един от каналите му. Риболова тръгна при вяла активност на щуките. Хванахме по някоя друга риба, изпуснахме още толкова. Екземплярите, които ловяхме бяха между 2 и 2.5кг. С партньорите ми по лодка – Асен и Стефан, започнахме да облавяме територии. Основно заложихме на спинербайтове. Асен хвърляше на един триделен воблер на понтон21….., на който хвана една не лоша щука. Аз заложих на спинербайтове и бъзбайтове. Стефан сменяше джъркове, спинербайтове, клатушки и незацепляйки. В каналите ми направи впечатление, че имам удари и  реализирани риби, когато мятам спинербайта непосредствено в самия камъш. В каналите той е като стена. С леки придърпвания вадя примамката от тръстиката. При почукванията й по клончетата в зоната от 30-40 см пред стената, следваха удари. След няколко часа риболов, навлязохме в широката водна част. Половихме и там малко, но задуха много силен вятър, което ни накара да се върнем отново в каналите. Това беше грешка. През това време нашите приятели бяха останали на широкото, при клечките и вятъра,  и хванаха хубави и големи щуки. На същото място те упорстваха през следващите два дена и хванаха класни риби – едната щука беше 100см., 10кг., другата 107см. 9кг. и още други между 5 и 7кг. Общия брой риби по време на това пътуване беше 38, уловени от 7 спинингиста и 1 мухар, за който уловената на стример щука носеше най-голямо удоволствие.  Последния  ден от този риболов бях оставил за каяка. Тук е мястото да спомена, че този тип езера са перфектни за риболов от каяк. В малките и тесни канали съм много маневрен и практически безшумен. Разходих се, огледах и набелязах нови места, до които е трудно да се достигне с големите лодки. В този последен ден, събота, и на езерото активността на рибарите беше доста голяма и бе прекалено шумно. Тогава ми направи впечатление, че рибите бяха доста пасивни и наплашени. Лодките, които се предоставят и влизат в таксата за риболов., тогава бяха оборудвани с двутактови двигатели – доста шумни и стари. За моя радост от 2013 в това езеро, тези двигатели вече са забранени, както и всички останали бензинови мотори. Позволени са електрически двигатели и гребла. Благодарение на това,че с каяка съм маневрен и безшумен, влязох в един отдалечен канал – тих и спокоен. Хванах една щука – 3.5 кг. и имах още удари. Така свърши моето първо ходене на езерото Йоца – едно добро място за риболов на щука.

_1Дойде януари и с него информацията, че леда на Йоца се е стопил и риболовът е добър. Само това ни трябваше. Пак същата група, с малки промени и пак на път. Бяхме се оборудвали от София с електрически двигатели. Екипирани и подготвени за студ, но с надеждата за улов на капитални щуки. Заредени с нови и повече примамки, пристигнахме на мястото. Нашият домакин –  Йован, ни посрещна с джипа си в селото, където нощувахме, за да ни закара до езерото. Пътят беше непроходим освен с джип. Пристигнахме на вода, качихме се на лодките и риболовът започна. За тез идва месеца, които бяха минали от предното ни посещение, мястото беше доста променено. Нямаше ги вече тези двуметрови стени от камъш, водната  растителност беше паднала долу.  По-голямата част от езерото беше замръзнала и голяма част от каналите. Наложи се да разбиваме лед на няколко пъти. Това натоварваше много двигателите и падаха бързо акумулаторите. Тук е мястото да похваля не за първи път моя двигател – Motorguide VariMax 45Lb. – представи се блестящо. През следващите три дни риболовът беше труден, съпътстван от  плахи и вяли кълванета. Кълвяха предимно дребни и мъжки риби. Щуките се подготвят за хвърляне на хайвер и няколко мъжки плуват около една женска като по-скоро нападат примамката за отбрана, отколкото за прехрана. Бяха изпуснати няколко класни риби. Най-големите риби, качени в лодка и снимани, бяха между 5 и 6 кг. Имаше  емоции от 10-килограмов толстолоб, хванат на спинербайт за опашката. В обобщение труден зимен риболов с променливо време и много прекрасни мигове на любимото ми езеро Йоца, споделени с добри приятели и гостоприемни домакини.