Първите стъпки


Първите стъпки

Как да проведете екскурзията си с каяк по правилния начин

Първите ни стъпки в каякинга могат да изглеждат доста обезсърчително, но под камарата от необходимата екипировка и умения се крие красотата на гребането в своята проста достъпност. Всеки го може. И може да се практикува на всяко ниво – от пресичане на Арктика, до следобеден излет на местния вир. Тук ще опишем прогреса от първите ви стъпки на вода до многодневни каяк приключения.
Нека се фокусираме върху три фактора: умения, преценка и екипировка. Гребането може и да е интензивно по отношение на уменията, но всъщност, за начало са ви необходими само някои основни понятия, които можете да научите за един следобед. Потърсете за помощ приятел или роднина, местен гребен клуб или училище. Добрите навици ще ви позволят да трупате опит, а с това и да изградите чувството за преценка, която ще ви помага да вземате правилните решения. И нека не забравяме екипировката, която е важна, но често се надценява като ключов фактор за успеха. Използвайте това, което е достъпно и работи. Тествайте, изследвайте, събирайте оборудване постепенно и винаги носете подходяща спасителна жилетка, в добро състояние.
Напредъкът ви в нощните пътувания трябва да бъде рамкиран от отговорността и поемането на риск: отговорността се повишава колкото повече се отдалечавате като разстояние и време от евентуална медицинска помощ, а риска се определя от фактори като размери на водния басейн, температура и трудност на бързеите. Напредвайки, вие ще можете да поемате повече рискове, учейки се как да управлявате, избягвайки или смекчавайки опасностите. Ключът тук е, че отговорността и поемането на риск зависи от уменията ви, преценката и екипировката.
ДНЕВНО ПЪТУВАНЕ
Излизането на вода за час или за един следобед е чудесен начин да се отпуснете, да се поупражнявате и да добиете компетентността, която ще ви позволи да стигнете безопасно по-далеч. Започнете с предвидими, гладки и спокойни вътрешни водни басейни. Нивото на риск и отговорност е ниско на дневно пътуване с по-малко опасности.
Вземете карта: Проверете за рампи за лодки в близост до вас. Направете копие на картата и го сложете в непромокаем плик, за да можете бързо да се ориентирате.
Контакт: Оставете плана си за пътуване на приятел или роднина и ги известете, когато се върнете.
Логистика: Ако ще плавате по река, осигурете съпътстващ автомобил, който би могъл да ви прибере. За да намалите логистиката – изберете си езеро.
Тайминг: Бъдете гъвкави и поглеждайте към часовника. Задайте си времето за връщане и набележете точки по маршрута, от които можете бръзо да излезете на брега, в случай на опасност.
Важните неща: Вземете непромокаема чанта или голям, дебел найлонов плик и приберете вътре парите и документите си, резервни дрехи, дъждобран или друго непромокаемо облекло, лосион против слънце, челник, малък комплект за първа помощ, ремонтен комплект и заплака. Вземете си достатъчно храна и вода, за да бъдете доволни и хидратирани, плюс подходящите връхни дрехи.
Атмосферните условия: Проверете прогнозата преди да тръгнете и разучете местните условия, като промяната на вятъра в следобедните часове. Стойте недалеч от брега и оглеждайте за места, на които бихте могли бързо да излезете, ако нещата се влошат.

НОЩУВАНЕ
На първото ви пътуване с пренощуване не забравяйте, че ще вършите две различни дейности: гребане и къмпингуване. Ви просто добавяте едно нощно къмпингуване между две дневни пътувания. Няма нужда да превръщате първото си преспиване в нещо грандиозно. Изберете си хубаво място, по възможност недалеч от рампа за лодки и почнете бавно и спокойно да изграждате бивака си.
Контакт: Оставете на мястото, от което тръгвате (най-добре на познат човек) копие на картата, с ясно очертан маршрут.
Избиране на място: Разберете къде е законно за къмпингуване и ако се налага, погрижете се за разрешително навреме. Планирайте пътуването си заедно с приятели или с каяк клуб, така че да сте повече лодки. Самостоятелните пътувания са прекалено голямо предизвикателство и е най-добре да се оставят на по-опитните.
Провизии: Изберете си по-елементарна храна и я опаковайте допълнително в издържливи пластмасови пликове. Преценете нуждата си от вода и носете достатъчно или си носете прибори за стерилизация и пречистване.
Гребане в група: Групата трябва да се придържа към темпото и съобразява със способностите на най-слабия или неопитен в нея.
Адаптация: Не се придържайте строго към определен маршрут или място за къмпинг. Бъдете гъвкави и се адаптирайте към условията или нуждите на групата. Същото е и с екипировката: колкото важна е тя, толкова по-важно е да знаете как да я използвате.
ПЪТУВАНЕ ЗА НЯКОЛКО ДНИ
Планирането на многодневно пътуване е въпрос на комбиниране на няколко дни гребани и няколко нощувки, в резултата на което се повишава отговорността, особено когато имаме различни секции от дадена река в маршрута или трябва да пренасяте лодките по суша.
Намиране на маршрут: Съчетаването на карти или атласи с пътеводител е перфектен начин да начертаете маршрута си. Започнете с утвърдени маршути и с течение на няколко пътувания, можете да вложите повече творчество в планирането.
Комуникации: Предвидете носенето на комуникационни устройства, като мобилен телефон, УКВ радиостанция, сигнални ракети, а при по-дълги и отдалечени пътувания – радио буй или сателитен телефон.
Пакетиране: В случай, че планирате повече от пет дни, откажете се от ежедневното си меню и пакетирайте продукти, които бихте могли бързо да сготвите. Опаковайте си и нещата за първа помощ и ремонтен комплект. Това е много важно, ако претърпите авария или се нараните и се наложи да чакате помощ.
Жизненоважно оборудване: Трябва да имате солидни навигационни познания и инструменти. Добрите карти, изолирани в непропускливи пликове са от жизненоважно значение, докато компас и GPS са полезни в много ситуации.
Мислете мащабно: Изградете внимателно вашите умения и преценка, съберете разумно вашата екипировка и пуснете въображението си по картата да избира маршрути в продължение на километри. Прогресът ви започва с няколко следобеда във водата, несигурни е леко нервни, а докъде ще стигне, зависи само от вас.

Занд Б. Мартин

Тагове:

Подобни продукти