Мерки за безопасност във водата


Мерки за безопасност във водата

Надали има нещо по-красиво и блажено от каякинг в прекрасен ден. Вниманието към рисковете, свързани с гребането в открити води, обаче е изключително важно, за да се насладите пълноценно на преживяването. Ето какво трябва да имате предвид за своята безопасност.

Предпазната екипировка, която трябва да носите:
Спасителната жилетка е най-важното. В случай, че паднете във водата, тя може да ви спаси живота. Убедете се, че ви пасва точно и не затруднява движенията ви.
Сигналната свирка, закачена за жилетката ви, за комуникация с другите гребци или в случай на опасност.
Носете ярки и открояващи се дрехи, за да бъдете лесно видими за другите.
Друг ключов фактор за избягване на опасностите е правилната оценка на метеорологичните условия:
Приливите и теченията се променят през деня и в зависимост от времето, мога та бъдат много силни в определен момент. Дори, ако сте запознати с конкретното място, важно е да се уверите, че метеорологичната обстановка (времето, приливи и течения) е подходяща, преди да се отправите в желаното пътешествие.
Обърнете внимание на температурите на въздуха и водата – в случай, че и двете са под 15 градуса, носенето на втори, топъл слой дреха и по възможност непромокаемо облекло е препоръчително. Падането със затоплено от гребане тяло във вода, с температура 10-15 градуса, може да доведе до хипотермичен шок.
При намалена видимост, вселдствие на мъгла или тъмнина, най-добре е да не влизате във водата. Това е изключително важно за лодки без двигател.
Ако паднете в студени води най-важно е да се опитате да запазите спокойствие и да се опитате да се качите обратно в лодката, вместо да да плувате към брега, освен ако не е достатъчно плитко. Първият рефлекс на тялото ви е да се бори за въздух, забързва се сърдечния ритъм и се повишава кръвното налягане, което може да доведе до сърдечен удар. При вълнение, съчетано с изтощение от плуването, рискът от бърза загуба на телесна топлина нараства значително.
На някои водни пътища трябва да имате предвид и по-големите плавателни съдове:
Познаването на правилата за движение по водните пътища е също толкова важно, колкото правилата за движение, когато шофирате автомобил. Основните познания за корабните навигационни светлини и звукови сигнали, както и какво означават ней-често срещаните навигационни знаци ще ви помогнат да предотвратите нежелани инциденти. Въпреки че много по-малки вътрешни водни пътища, като цяло не са с високи нива на трафик, по някои малки реки има засилено присъствие на различни плавателни съдове.
Като допълнителна предпазна мярка, за да се улесни Бреговата охрана или други спасителни организации в случай на извънредна ситуация, носете информация за контакт в екипировката си и информирайте предварително своите роднини и приятели за местонахождението си и маршрута на вашето движение.

На последно място, слушайте внимателно и изпълнявайте точно разпоредбите на организаторите на плаването, свързани с безопасността.

Приятно плаване!

Мичман Лорън Гейнър, Брегова охрана на САЩ

Тагове:

Подобни продукти