Лефкада – райският остров


Лефкада – райският остров

С този материал стартираме поредица от статии, в които ще ви запознаем с различните места – близки и далечни, които посещаваме по време на нашите плавания. Повече информация как да се включите в тях можете да намерите ТУК.

Лефкада (Левкада, Лефкос) е четвъртият по големина остров от груата Йонийски острови. Намира се между Корфу и Кефалония, на около 760 км. от София и единствения, освен Евия, до който може да се стигне с автомобил. Заобиколен е от девет острова, включително Меганиси, Кастос, Каламос и Скорпиос, острова на фамилията Онасис. Лефкада има площ от 300 кв. км. и 117 км. крайбрежие, Населението е около 22 000 души. Всяка година, особено през летните месеци, хиляди туристи от Гърция и други страни посещават Лефкада, за да се насладят на неговия мек климат, прекрасни плажове, впечатляващи планини, кристално чисти води, забележителни водопади, и да изследват богатата култура на острова и очарователната традиционна архитектура.

Климат

Лефкада притежава типичен Средиземноморски климат, с предимно влажно и горещо лято и студена зима, особено в планината. Летните температури започват през май и продължават до октомври. Най-горещите месеци са Юли и Август, със средна температура от 25 градуса.

Най-важните забележителности

Освен кристално чистото, синьо море, в Лефкада има безброй други атракции, като много природни красоти, исторически места, музеи и манастири и може би най-важните, които трябва да се видят – Нидри; средновековния замък Агиа Мавра: пра-историческия град Нирикос, нос Лефкада; манастирът Фанеромени – най-важния религиозен център в Лефкада; Археологическия музей; водопадите Димосари и много други.

 

История и архитектура

Името на острова произлиза от белите скали (гр. лефкос – бял) на нос Лефкада, намиращ се в южната част. Според митологията, поетесата Сафо се хвърля в морето на носа, заради любовта си към Фаон. Немският археолог Вилхелм Дорпфелд изкава тезата, че Лефкада, всъщност е Омировата Итака и двореца на Одисей е бил разположен западно от Нидри, на южния бряг на острова. Лефкас е играл важна роля в много исторически конфликти, като Пелопонеската война.
Силно земетресение разрушава голяма чат от Лефкада за първи път през 1948 г., а посли и през 1953 г., така че малко екземпляри на традиционната архитектура са оцеляли на острова. Въпреки това, в сградите се вижда силно влияние от западните цивилизации, особено Венецианската, но също така и доста традиционни къщи могат да се видят около Лефкас.
През годините Лефкада е преживял много битки и владичества. Над него са властвали македонците, римляните, франките, турците, венецианците, руснаците и накрая британците, под чиято протекция остава до 1864г. Мястото се гордее като роден дом на известни литературоведи като Ангелос Сикелианос (1884 – 1951), номиниран два пъти за Нобелова награда по литература.

Най-хубавите плажове

Тук изобилства от прекрасни пясъчни плажове, а няй-популярните сред тях са Порто Кацики, на 45 км югозападно от град Лефкада, близо до носа и плажа Егремни, разположен на около 30 км от столицата и обграден от масивни скали. Дугите забележителни плажове на Лефкада са Катисма, Агиос, Йоанис, Нидри и Амоглоса. Плажът на Василики се счита за един от най-добрите в света за почитателите на водните спортове.

Населените места

Посетителите на Лефкос не бива да пропуснат да разгледат чудните планински и крайбрежни селца. Главният град е Лефкада, столица и административен център на острова. Също така е и най-оживеното място. Останалите места са типични туристически курорти, които се оживяват главно през летните месеци. Някои от най-популярните са Агиос Никитас, Василики и Каламици.

Транспорт

Туристите мог да стигнат до Лефкада с автомобил, самолет или ферибот от близките острови. Най-близкото летище е Акитон и се намира на 25 км. Множество от най-красивите диви плажове са достъпни само по вода, така че каяците са задължителни.

Храни и напитки

Заведенията предлагат традиционна гръцка кухня, както и избор от интернационални ястия. Типичното местно ястие е португалското бакаляо – сварена сушена риба треска, гарнирана с картофи. Местният салам с петънца сланинка и зрънца черен пипер е много вкусен. Обезателно опитайте и сладкишите на острова – нуга халва, сусамки, захаросани бадеми. Има много изби, които правят приятно вино от сорта верцами.

Опции Цена

Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Име на опцията 250 лв. Да Купи сега
Тагове:

Подобни продукти