Лек за болките в гърба и седалището


Лек за болките в гърба и седалището

 

Дългото седене в каяк, независимо от типа на каяка и седалката, може да доведе до болезнено усещане в гърба и задните части. Много от нас познават това чувство, което започва с гъделичкане в бедрата и преминава в пулсация надолу по краката. Също така познаваме сковаността, която превзема гръбнака ни и постепенно схваща раменете. Удобната седалка е такава до време, но не променя факта, че ние всъщност прекарваме в тази позиция много повече време – например зад бюрото в офиса. Точно тази стойка е причината за болката.

Стойката, типична за каяка, с леко прегънати колене, извива гръбнака и обездвижването в тази област, докато гребем или просто седим, води не само до дискомфорт, но и до сериозни болки в бъдеще.

Следващото упражнение, практикувано всеки ден, може да ви отърве от досадните болки, в следствие на риболова с каяк или продължителните каяк-преходи. Упражнението (което по своята същност е стречинг) се казва “Бретцел”, тъй като напомня за прочутите немски гевреци.

1. Легнете на лявата си страна и главата ви да гледа в същата посока. Придърпайте дясното си коляно до нивото на талията. Хванете дясното си коляно с лявата си ръка.

2. Приближете лявото си стъпало до дупето и го хванете с дясната си ръка.

3. Завъртете главата си надясно, гледайки през дясното си рамо. Рамената ви ще последват движението.

4. Издишайте, отпуснете се и отпуснете рамената си на пода.

5. Дишайте! Задръжте в тази позиция около 30-45 секунди.

6. Повторете на обратната страна.

*Винаги поставяйте възглавница под главата си, за да не се натоварва врата.

Практикувайте упражнението всеки ден (отнема не повече от 3-4 минути), особено след каякинг и кажете “Сбогом” на болките в гърба!

Източник: KAYAKFISH Mag

Тагове:

Подобни продукти